Call-to-action pro kamenné obchody nebo Je inbound marketing použitelný i v prodejně?

Při vytváření e-shopů nebo jakýchkoliv stránek určených k prodeji zboží a služeb dnes množství společností využívá jako jeden z běžných a hlavně velmi efektivních nástrojů takzvaný “CTA” (z anglického call-to-action, česky “výzva k akci”).

CTA v kamennej predajni

Co to je CTA a jakou má formu?

CTA může mít formu obrázku, textu či tlačítka na stránce a má nás doslova “vyzvat k akci”, ať už je tou akcí cokoli. Akcí může být například vyplnění dotazníku, stažení katalogu, zaregistrování se k odběru novinek nebo i žádost o cenovou nabídku a také mnoho dalších.

Účel CTA?

Všechny výše uvedené formy a typy CTA slouží většinou na jeden a tentýž účel. Je jím získání kontaktních údajů na dalšího potenciálního zákazníka. Ten jich společnosti odevzdal dobrovolně a navíc jí také nepřímo prozradil i ve které fázi nákupního rozhodování se právě nachází, což jí umožní podle toho se zákazníkem dále náležitě pracovat. Je totiž mnohem jednodušší navázat kontakt se zákazníkem, který o naše produkty projevil zájem sám, jak se hlava nehlava snažit něco prodat zákazníkům, kteří o nás nikdy neslyšeli a my o nich nevíme také nic. Získání takového zákazníka je zároveň mnohem jednodušší, pohodlnější a navíc levnější.

CTA netřeba chápat jako jakousi špatnou návnadu, která nás má předat jako hloupou rybku do rukou jejího nového “majitele”. Jde zároveň o způsob, jak nám zákazníkům zjednodušit život. Smyslem jeho použití je rovněž odstranění každé možné bariéry, která by nás mohla při posunu v našem rozhodovacím procesu odradit a rovněž, umožnit nám zákazníkům projevit zájem v době, kdy to vyhovuje nám, ne prodejci. Pro někoho může být nepohodlné či složité i vyhledání stránky s kontakty a vyťukání čísla do telefonu. Vyplnit emailovou adresu do konkrétního políčka však může být rychlejší i pohodlnější a proto se do toho zákazník ještě “přinutí”.

marketing kamennej predajne

Tolik k světu online stránek a eshopů. Přesuňme se ale nyní více do světa fyzického a do “shopů” klasických, tedy kamenných. Zatímco mnoho digitálních nástrojů může být pro kamenný obchod nepoužitelných, psychologické fáze nákupního rozhodování zůstávají vždy stejné a tak proč se nad tím nezamyslet i zde. Stejně jako na webstránce, tak i v kamenné prodejně se pohybují zákazníci, do kterých hlav nevidíme. Někteří jen prohlížejí, jiní přišli nakoupit. Stejně jako na webstránce, tak i v kamenné prodejně je nutné zajistit co nejlepší a nejpohodlnější zážitek pro zákazníka, aby byl před odjezdem ochoten vytáhnout peněženku a utratit své peníze. Paralela propojení CTA v eshopu a v kamenné prodejně existuje rovněž v tlačítku, kterým dá zákazník personálu vědět následující: “mám o vaše produkty zájem, potřebuji se však ještě ujistit, že vy jste ten správný obchod, kde chci nakoupit.” Zatímco v digitálním světě používáme tlačítka digitálně, v tom reálném fyzickém víme použít tlačítko fyzické.

tlačidlo pre lepší komfort v predajni

Představte si, že po prodejně strategicky rozmístěte pár tlačítek. Pohodlným stisknutím tlačítka ví zákazník sám přivolat personál. Ano, mohl by chodit a hledat personál po prodejně, stejně jako by na webstránce mohl hledat sekci kontakty. No pamatujeme se, my mu ten život chceme usnadnit! Zákazník si tedy stiskl tlačítko a ví, že o něj bude postaráno. Ničím jsme ho více neobtěžovali. Prostředí je příjemné a v pohodlí se přece nakupuje lépe.

Personál je už na cestě. Je na cestě k zákazníkovi, který si ho sám vyžádal a tedy prokázal zájem dozvědět se více a přesvědčit se o tom, že je na tom správném místě. Zde práce našeho CTA tak jako na webstránce, tak i v kamenné prodejně, končí. A ta vaše naopak začíná. Další krok je již na schopnostech a profesionalitě vašeho personálu …. A na schopnostech vašeho managementu jednotlivé konverze vyhodnocovat. Znáte přesné číslo, kolik zákazníků vaši prodejnu navštívilo, kolik z nich si přivolalo personál a kolik z nich uskutečnilo prodej. Víte vyhodnocovat slabá místa v procesu a rovněž porovnávat jednotlivé provozu.

“Je čas dělat to lépe…” No tak CommOn!