Call-to-action pre kamenné obchody alebo Je Inbound marketing použiteľný aj v predajni?

Pri vytváraní e-shopov alebo akýchkoľvek webstránok určených na predaj tovarov a služieb dnes množstvo spoločností využíva ako jeden z bežných a hlavne veľmi efektívnych nástrojov takzvaný „CTA“ (z anglického call-to-action, po slovensky „výzva k akcii“).

CTA v kamennej predajni

Čo to je CTA a akú má formu?

CTA môže mať formu obrázka, textu, či tlačidla na stránke a má nás doslova „vyzvať k akcii“, nech už je tou akciou čokoľvek. Akciou môže byť napríklad vyplnenie dotazníka, stiahnutie katalógu, zaregistrovanie sa k odberu noviniek alebo aj žiadosť o cenovú ponuku a takisto mnoho ďalších.

Účel CTA?

Všetky vyššie uvedené formy a typy CTA slúžia zväčša na jeden a ten istý účel. Je ním získanie kontaktných údajov na ďalšieho potenciálneho zákazníka. Ten ich spoločnosti odovzdal dobrovoľne a navyše jej tiež nepriamo prezradil aj v ktorej fáze nákupného rozhodovania sa práve nachádza, čo jej umožní podľa toho so zákazníkom ďalej náležite pracovať. Je totiž omnoho jednoduchšie nadviazať kontakt so zákazníkom, ktorý o naše produkty prejavil záujem sám, ako sa hlava nehlava snažiť niečo predať zákazníkom, ktorí o nás nikdy nepočuli a my o nich nevieme takisto nič. Získanie takéhoto zákazníka je zároveň omnoho jednoduchšie, pohodlnejšie a navyše lacnejšie.

CTA netreba chápať ako akúsi zlú návnadu, ktorá nás má odovzdať ako hlúpu rybku do rúk jej nového „majiteľa“. Ide zároveň aj o spôsob, ako nám zákazníkom zjednodušiť život. Zmyslom jeho použitia je takisto odstránenie každej možnej bariéry, ktorá by nás mohla pri posune v našom rozhodovacom procese odradiť a takisto, umožniť nám zákazníkom prejaviť záujem v čase, keď to vyhovuje nám, nie predajcovi. Pre niekoho môže byť nepohodlné či zložité aj vyhľadanie stránky s kontaktmi a vyťukanie čísla do telefónu. Vyplniť emailovú adresu do konkrétneho políčka však môže byť rýchlejšie ako aj pohodlnejšie a preto sa do toho zákazník ešte „prinúti“.

marketing kamennej predajne

Toľko k svetu online webstránok a eshopov. Presuňme sa ale teraz viac do sveta fyzického a do „shopov“ klasických, teda kamenných. Zatiaľ čo mnoho digitálnych nástrojov môže byť pre kamenný obchod nepoužiteľných, psychologické fázy nákupného rozhodovania ostávajú vždy rovnaké a tak prečo to nepretaviť aj tu. Rovnako ako na webstránke, tak aj v kamennej predajni sa pohybujú zákazníci, do ktorých hláv nevidíme. Niektorí len obkukujú, iní prišli nakúpiť. Rovnako ako na webstránke, tak aj v kamennej predajni je nutné zabezpečiť čo najlepší a najpohodlnejší zážitok pre zákazníka, aby bol pred odchodom ochotný vytiahnuť peňaženku a minúť svoje peniaze. Paralela prepojenia CTA v eshope a v kamennej predajni existuje takisto v tlačidle, ktorým dá zákazník personálu vedieť nasledovné: „mám o vaše produkty záujem, potrebujem sa však ešte uistiť, že vy ste ten správny obchod, kde chcem nakúpiť.“ Zatiaľ čo v digitálnom svete používame tlačidlá digitálne, v tom reálnom fyzickom vieme použiť tlačidlo fyzické.

tlačidlo pre lepší komfort v predajni

Predstavte si, že po predajni strategicky rozmiestnite zopár tlačidiel. Pohodlným stlačením tlačidla vie zákazník sám privolať personál. Áno, mohol by chodiť a hľadať personál po predajni, rovnako ako by na webstránke mohol hľadať sekciu kontakty. No pamätáme sa, my mu ten život chceme uľahčiť! Zákazník si teda stlačil tlačidlo a vie, že o neho bude postarané. Ničím sme ho viac neobťažovali. Prostredie je príjemné a v pohodlí sa predsa nakupuje lepšie.

Personál je už na ceste. Je na ceste k zákazníkovi, ktorý si ho sám vyžiadal a teda preukázal záujem dozvedieť sa viac a presvedčiť sa o tom, že je na tom správnom mieste. Tu práca nášho CTA tak ako na webstránke, tak aj v kamennej predajni, končí. A tá vaša naopak začína. Ďalší krok je už na schopnostiach a profesionalite vášho personálu…. A na schopnostiach vášho manažmentu jednotlivé konverzie vyhodnocovať. Poznáte presné číslo, koľko zákazníkov vašu predajňu navštívilo, koľko z nich si privolalo personál a koľko z nich uskutočnilo predaj. Viete vyhodnocovať slabé miesta v procese a takisto porovnávať jednotlivé prevádzky.

“Je čas robiť to lepšie…” No tak CommOn!